
לפי התוכנית שנמצאת בשלבי אישור אחרונים, השב"כ יעקוב אחר חולי קורונה מאותרים והמסלול שעשו עד שנכנסו לבידוד או אשפוז. הטכנולוגיה תאפשר לשב"כ לזהות את כל האנשים שנמצאו בטווח הידבקות מהחולה לאורך מסלול התנועה שלו, וכך ניתן יהיה לדווח להם ישירות למכשיר הטלפון שנחשפו למחלה ושעליהם להיכנס לבידוד או להיבדק.
עם זה יש לציין, שהאישור שניתן לשב"כ יאפשר חשיפה של מיקומי כל משתמשי הסלולר בישראל. באמצעות מערכות בינה מלאכותית ניתן יהיה להצליב במהירות רבה את מיקומם של כל האנשים שנמצאו בטווח סיכון, אך גם לדעת איפה כל אחד מהם נמצא בכל רגע מנקודת ההידבקות.
החולים עצמם אמורים להיות בבידוד ואמצעי המעקב יוכלו לזהות יציאה אסורה מהבידוד, כך שמדובר באמצעי אכיפה מובהק על החולים. כמו כן יש אפשרות לעקוב אחר המסלול שעשה החולה עד שאותר, ולהשוות אותו למסלול עליו דיווח שעשה. כזכור היו מקרים של חולים שלא דיווחו אמת, ומנעו בכך התרעה כלפי אזרחים שנחשפו למחלה בגללם. ההחלטה אם להשתמש במידע הרטרואקטיבי היא בסמכותה של ועדת המשנה של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, שנדרשת לאשר את הפעילות כולה.
כמה מהחששות שהועלו בימים האחרונים נדחים כעת. כך למשל החשש שתהיה "חדירה" לטלפונים של כלל הציבור, או החשש שמדובר באמצעי אכיפת בידוד על מי שנדרשים להיכנס לבידוד בגלל חשש לחשיפה לווירוס. לא תהיה כניסה למידע בתוך הטלפונים של האזרחים, כמו למשל תוכן שיחות הטלפון וגם לא שיחות וואטסאפ. לא יעשה שימוש במידע ביומטרי, קרי זיהוי פנים באמצעות מצלמות במרחב הציבורי.
על פי חוק השב"כ משנת 2002 מותרת לשב"כ הגישה לנתונים הסלולריים של הציבור, ובמקרה זה המשימה שהוגדרה היא שימוש בנתוני המיקום של האזרחים בלבד, מה שנדרש כעת כדי לאתר את הנחשפים לסיכון ההידבקות. הנתונים על מסלולי החולים והאזרחים שנחשפו יימסרו למשרד הבריאות ולא יפורסמו. המשימה מוגבלת בזמן ולאחר 30 יום יימחקו נתוני המעקב אחר האזרחים.
גורמים אומרים ל-ynet כי השב"כ לא יזם את הפעילות ואפילו העדיף להימנע ממנה, אלא שהמשימה הוטלה עליו במסגרת דיוני הממשלה בנושא. מדובר בפרוייקט לא גדול מבחינת כוח אדם, שייעשה יש לצפות תוך שמירה על חשאיות המידע. מאגר הנתונים, אגב, ישמר במחשבי השב"כ ולא יועבר למשרד הבריאות כדי למנוע דלף נתונים לאורך הדרך.
הממשלה אישרה אתמול בערב (ראשון) את התוכנית להפעלת אמצעי מעקב טכנולוגיים באמצעות השב"כ לפי הצעת משרד הבריאות ובתמיכת ראש הממשלה. לשם כך נדרש אישור תקנות לשעת חירום, שיאפשרו לשב"כ לאכן את מיקום חולי קורונה ומי ששהו בסביבתם. התקנות נדרשות שכן על פי החוק הקיים נדרש אישור בית משפט למהלך מעקב עמוק כזה. המהלך אושר על ידי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. התקנות צריכות לעבור אישור בוועדת המשנה לשירותים חשאיים של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. הודעת ראש הממשלה על המהלך גרמה לביקורת רבה מצד מומחי הגנת פרטיות, שהביעו חשש לפגיעה קשה בפרטיות ולשמירת נתונים אישיים על אזרחים בידי השב"כ.
נושאים קשורים
המשק מתקרר, מצב הצרכנים הורע ורמי לוי שוב משאיר אבק למתחריו – TheMarker
סקס, סמים ונגה ארז: רובי וויליאמס רצה לבדר את הישראלים – והצליח
איש המוסד שנהרג באיטליה הובא למנוחות באשקלון: "לקח איתו הרבה סודות" – ynet ידיעות אחרונות